dijous, 28 de gener del 2016

Experiències TIC a l'aula



Hola!! 
De nou aci aprenent sense parar. En aquesta ocasió sobre experiències TIC a l’aula, anem a vore examples en els quals les TIC s’han emprat com a recurs en el procés d’aprenentatge i que poden servir-nos com a inspiració  a l’hora d’emprar nosaltres estos recursos.
Però en primer lloc, voldria fer menció d’un article que he llegit sobre TPACK, en el qual es fa un anàlisi del model orientat sobre tot a educació infantil i primària, segons el qual els docents requerixen d'una alfabetització digital que integre les competènces tecnologiques, pedagògiques i disciplinars. En el  meu cas particular, acomplisc quasi en la totalitat els resultats de l'estudi. Per a mi,el major handicap és el coneixement tecnològic, però al mateix temps em trobe en el grup de 0-7 anys d'experiència docent i com diu l'estudi, tinc motivació per a aprendre, malgrat ser dona, ja que segons l'estudi presentem certa reticència front les noves tecnologies. Jo pense que són un recurs amb moltíssim potencial i considere necessaria una alfabetització digital per a poder integrar les TIC en l'ensenyament.


1.-L’organització de l’aula
Aula d’informàtica
Encara que igual sembla poc important, un dels aspectes que hem de tenir en compte es la distribució dels ordinadors a l’aula. Normalment els trobem situats damunt les taules en fileres paral·leles a la taula del mestre, però és millor situar-los en forma de ferradura o bé perpendiculars al lloc del mestre de manera que el docent puga atendre fàcilment les consultes i fer un bon seguiment del treball dels alumnes.
El racó de l’ordinador
En l’aula es poden col·locar d’un a tres ordinadors, això implicaria un altra manera de donar classe. Fent torns rotatius per a que els alumnes puguen treballar amb els ordinadors.
Aula mòbil
En aquest cas són els ordinadors, tauletes o portàtils els que van a l’aula, per exemple dins d’un carret o armari amb rodes. Així els alumnes no s’han de moure de la seua aula habitual.
En la meua opinió, l’aula mòbil és la millor de les opcions, les TIC es podrien emprar en més disciplines no només en la d’informàtica, així, es poden integrar més fàcilment l’ús de les TIC en l’aprenentatge i aprofitar tot el potencial que ofereixen.

2.-Programes i aplicacions web (programari)
Ara que ja tenim, la distribució de l’aula i els ordinadors, haurem de conèixer els programes i aplicacions que siguen de més utilitat per als nostres objectius.
He estat navegant per algunes aplicacions i ara vos conte:
Animoto: és una ferramenta web gratuita que permet fer videos. només cal registrarse i es molt fàcil. Hi ha que elegir l'estil, elegir les fotos, la música, el text i "voilà" tens el video fet.

https://animoto.com/create


 Batagulu: es una ferramenta per a crear contes infantils personalitzats.

http://batalugu.com/?ts=fENsZWFuUGVwcGVybWludFJhaW5ib3d8fDcwY2NjfGJ1Y2tldDA1OHx8YnVja2V0MDQ5fHwxNTAzNTM5MDR8fDU2YTkxMTljYjdhNTl8fHwxNDUzOTIwNjY4Ljc5NzJ8YTZmZWVhN2JhNjAxMGZmODEwY2YyNTllYzE1NjUzZGZiYzhkYjkyMXx8fHx8MXx8fDB8NTZhOTExOWNmOTUyNWYwMTdjOGI2ZDQ4fHx8MHx8fHx8fDB8fHx8fHx8fHw%3D&query=Cuentos%20personalizados&afdToken=CpkCChMIt53fyNTKygIVVCgWCh06BwxlGAEgAFDw0KABUKzRxARQgNLeClDqo60OUMS63A9QopfgFlCss40YUJuZ-CFQnJn4IVD6641mUJ72w4ABUIKuk48BUP3DxJEBUKOX7pcBUMeY7pcBUNSY7pcBUNHYk7QBUJS43bkBUJa43bkBUJi43bkBUJq43bkBUJy43bkBUKC43bkBUNbD88ABUJu4o_IBUJjZvoYCUPbp2KYCUOjUg_QCUNzpyJoDUMPopYoEUPOHjpkEUN7T8poEUOHop60FUKe1ju4FaPDQoAFxHseSxCsma8-CARMIs9TjyNTKygIVkBsWCh2lIwSZjQGOwhjokQHPlXJxLGwgJJEBnwKSekEbxyUSGQBtOoqQuS5c2hyrPWCoum2fqm4DrLl5gss


Les aplicacions són moltissimes i per tant també els recursos. Cal temps i navegar i decidir quina s'adequa més a l'objectiu que es persegueix.

 També he conegut jclick, on podem crear les nostres pròpies activitats i cercar-ne d'altres ja fetes.


Voldria mencionar també esferaTIC, una comunitat per a bloggers on compartir projectes i poder seguir les noves tendències, així com conèixer les últimes novetats.

 http://www.educacioilestic.cat/












 
També he pogut vore experiències que s'han dut a terme en altres centres:
- projecte TIC de l'institut Pau Claris, on s'ha fet un gran esforç per adaptar el maquinari i també el programari amb l'objectiu d'una millor cohesió social, i evitar la e-exclusió.
projecte de l'Institut Salvador Espriu de Barcelona on s'ha fet especial emfàsi en l´ús de programari lliure. M'he quedat bocabadada de la gran quantitat d'aplicacions i webs que empren, tenint com a base la formació dels docents.
- projecte de l'Institut Juan Manuel Zafra de Barcelona on es treballa amb llibres digitals i la cerca de sol·lucions econòmiques per a conseguir els llibres. A més del concepte de seguir millorant i plantejament de nous reptes.


He gaudit de vore les experiències d'aula.
- el vídeo sobre l'obra d'Albert Casals, un món sobre rodes (no he pogut trobar en els crèdits el nom del centre). M'ha semblat un treball molt complet, fet amb molta cura, considerant les TIC com un recurs més.
- projecte Viquilletra de l'Escola Manyanet Molins de Molins de Rei (Barcelona). En aquest cas, les TIC estan totalment integrades en l'aprenetgatge de la disciplina.  Després de vore'l eixos dubtes sobre si tanta tecnologia anirà en perjudici de l'aprenentatge de la disciplina es disipen veient la motivació dels alumnes i el gran treball que fan.
- l'experiència "Skype a l'aula" verifica totalment que els alumnes tenen un gran coneixement de geografia. 
Aci us recomane algunes de les que he trobat, el el primer cas una webquest sobre científiques. una manera de treballar la disciplina integrant les TIC. La segon es més bé, un blog on les TIC s'empren com a recurs per a fer públic altres treballs, activitats on no s'ustilitzen les TIC.





En qualsevol cas i de qualsevol manera, no podem tancar els ulls a les noves tecnologies i buscar sempre un equilibri. Des del meu punt de vista i en el meu cas particular, he trobat un món de possiblitats per a afavorir l'aprenentatge, però també sóc conscient que és necessari formar-se i deprés trobar i emprar l'eina més adient per a l'objectiu que es persegueisca.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada