dijous, 28 de gener del 2016

Experiències TIC a l'aula



Hola!! 
De nou aci aprenent sense parar. En aquesta ocasió sobre experiències TIC a l’aula, anem a vore examples en els quals les TIC s’han emprat com a recurs en el procés d’aprenentatge i que poden servir-nos com a inspiració  a l’hora d’emprar nosaltres estos recursos.
Però en primer lloc, voldria fer menció d’un article que he llegit sobre TPACK, en el qual es fa un anàlisi del model orientat sobre tot a educació infantil i primària, segons el qual els docents requerixen d'una alfabetització digital que integre les competènces tecnologiques, pedagògiques i disciplinars. En el  meu cas particular, acomplisc quasi en la totalitat els resultats de l'estudi. Per a mi,el major handicap és el coneixement tecnològic, però al mateix temps em trobe en el grup de 0-7 anys d'experiència docent i com diu l'estudi, tinc motivació per a aprendre, malgrat ser dona, ja que segons l'estudi presentem certa reticència front les noves tecnologies. Jo pense que són un recurs amb moltíssim potencial i considere necessaria una alfabetització digital per a poder integrar les TIC en l'ensenyament.


1.-L’organització de l’aula
Aula d’informàtica
Encara que igual sembla poc important, un dels aspectes que hem de tenir en compte es la distribució dels ordinadors a l’aula. Normalment els trobem situats damunt les taules en fileres paral·leles a la taula del mestre, però és millor situar-los en forma de ferradura o bé perpendiculars al lloc del mestre de manera que el docent puga atendre fàcilment les consultes i fer un bon seguiment del treball dels alumnes.
El racó de l’ordinador
En l’aula es poden col·locar d’un a tres ordinadors, això implicaria un altra manera de donar classe. Fent torns rotatius per a que els alumnes puguen treballar amb els ordinadors.
Aula mòbil
En aquest cas són els ordinadors, tauletes o portàtils els que van a l’aula, per exemple dins d’un carret o armari amb rodes. Així els alumnes no s’han de moure de la seua aula habitual.
En la meua opinió, l’aula mòbil és la millor de les opcions, les TIC es podrien emprar en més disciplines no només en la d’informàtica, així, es poden integrar més fàcilment l’ús de les TIC en l’aprenentatge i aprofitar tot el potencial que ofereixen.

2.-Programes i aplicacions web (programari)
Ara que ja tenim, la distribució de l’aula i els ordinadors, haurem de conèixer els programes i aplicacions que siguen de més utilitat per als nostres objectius.
He estat navegant per algunes aplicacions i ara vos conte:
Animoto: és una ferramenta web gratuita que permet fer videos. només cal registrarse i es molt fàcil. Hi ha que elegir l'estil, elegir les fotos, la música, el text i "voilà" tens el video fet.

https://animoto.com/create


 Batagulu: es una ferramenta per a crear contes infantils personalitzats.

http://batalugu.com/?ts=fENsZWFuUGVwcGVybWludFJhaW5ib3d8fDcwY2NjfGJ1Y2tldDA1OHx8YnVja2V0MDQ5fHwxNTAzNTM5MDR8fDU2YTkxMTljYjdhNTl8fHwxNDUzOTIwNjY4Ljc5NzJ8YTZmZWVhN2JhNjAxMGZmODEwY2YyNTllYzE1NjUzZGZiYzhkYjkyMXx8fHx8MXx8fDB8NTZhOTExOWNmOTUyNWYwMTdjOGI2ZDQ4fHx8MHx8fHx8fDB8fHx8fHx8fHw%3D&query=Cuentos%20personalizados&afdToken=CpkCChMIt53fyNTKygIVVCgWCh06BwxlGAEgAFDw0KABUKzRxARQgNLeClDqo60OUMS63A9QopfgFlCss40YUJuZ-CFQnJn4IVD6641mUJ72w4ABUIKuk48BUP3DxJEBUKOX7pcBUMeY7pcBUNSY7pcBUNHYk7QBUJS43bkBUJa43bkBUJi43bkBUJq43bkBUJy43bkBUKC43bkBUNbD88ABUJu4o_IBUJjZvoYCUPbp2KYCUOjUg_QCUNzpyJoDUMPopYoEUPOHjpkEUN7T8poEUOHop60FUKe1ju4FaPDQoAFxHseSxCsma8-CARMIs9TjyNTKygIVkBsWCh2lIwSZjQGOwhjokQHPlXJxLGwgJJEBnwKSekEbxyUSGQBtOoqQuS5c2hyrPWCoum2fqm4DrLl5gss


Les aplicacions són moltissimes i per tant també els recursos. Cal temps i navegar i decidir quina s'adequa més a l'objectiu que es persegueix.

 També he conegut jclick, on podem crear les nostres pròpies activitats i cercar-ne d'altres ja fetes.


Voldria mencionar també esferaTIC, una comunitat per a bloggers on compartir projectes i poder seguir les noves tendències, així com conèixer les últimes novetats.

 http://www.educacioilestic.cat/












 
També he pogut vore experiències que s'han dut a terme en altres centres:
- projecte TIC de l'institut Pau Claris, on s'ha fet un gran esforç per adaptar el maquinari i també el programari amb l'objectiu d'una millor cohesió social, i evitar la e-exclusió.
projecte de l'Institut Salvador Espriu de Barcelona on s'ha fet especial emfàsi en l´ús de programari lliure. M'he quedat bocabadada de la gran quantitat d'aplicacions i webs que empren, tenint com a base la formació dels docents.
- projecte de l'Institut Juan Manuel Zafra de Barcelona on es treballa amb llibres digitals i la cerca de sol·lucions econòmiques per a conseguir els llibres. A més del concepte de seguir millorant i plantejament de nous reptes.


He gaudit de vore les experiències d'aula.
- el vídeo sobre l'obra d'Albert Casals, un món sobre rodes (no he pogut trobar en els crèdits el nom del centre). M'ha semblat un treball molt complet, fet amb molta cura, considerant les TIC com un recurs més.
- projecte Viquilletra de l'Escola Manyanet Molins de Molins de Rei (Barcelona). En aquest cas, les TIC estan totalment integrades en l'aprenetgatge de la disciplina.  Després de vore'l eixos dubtes sobre si tanta tecnologia anirà en perjudici de l'aprenentatge de la disciplina es disipen veient la motivació dels alumnes i el gran treball que fan.
- l'experiència "Skype a l'aula" verifica totalment que els alumnes tenen un gran coneixement de geografia. 
Aci us recomane algunes de les que he trobat, el el primer cas una webquest sobre científiques. una manera de treballar la disciplina integrant les TIC. La segon es més bé, un blog on les TIC s'empren com a recurs per a fer públic altres treballs, activitats on no s'ustilitzen les TIC.





En qualsevol cas i de qualsevol manera, no podem tancar els ulls a les noves tecnologies i buscar sempre un equilibri. Des del meu punt de vista i en el meu cas particular, he trobat un món de possiblitats per a afavorir l'aprenentatge, però també sóc conscient que és necessari formar-se i deprés trobar i emprar l'eina més adient per a l'objectiu que es persegueisca.


dimecres, 20 de gener del 2016

Maquinari TIC

Hola!! Aprenem i aprenem sempre.
Hui sobre maquinari, el conjunt d'elements físics d'un sistema informàtic, normalment unitat central i perifèrics. Jo ,personalment, quan comence a trobar termes informàtics em pose a tremolar, però he estat navegant i cada vegada ho trobe més interessant.
Coneixia l'existència de la tauleta tàctil i també de la pissarra interactiva però he aprés molt i he trobat informació interessant que m'agradaria compartir amb vosaltres.
- Les tauletes tàctils, a banda de l'ús particular també es poden fer servir en el camp de l'educació. Trobe que són un recurs molt útil perquè es poden emprar com a llibres electrònics, com a llibres de text digital o com alternativa als ordinadors. Les tauletes tàctils poden augmentar la motivació per a l'aprenentatge, podem trobar applicacions amb objectius educatius,...Però també presenta alguns inconvenients com la limitació per emmagatzemar informació, la necessitat d'una bona connexió del tipus banda ampla, són dispositius fràgils, i poden resultar esgotadores per a la vista a l'hora de crear textos.
- La pissarra digital (PD), amb la qual es pot interactuar sobre les imtages projectades amb el ratolí, o el teclat...
- La pissarra digital interactiva (PDI), que permet projectar en una superficie interactiva els continguts que desitgem en un format idoni.vos presente diferents enllaços que espere vos siguen útils. Per a mi ha sigut molt clara esta explicació de com funciona una PDI
Al mercat existixen molts models, amb diferents característiques i preus.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgbP-vfBgAZTm4jddyJ73KmhC_ECz7Q6B6FGdzAgvyfZ33w8twHhJYO46sRTRAOP01Fi_NJ36MUJVfyuIT92huNpuNgtW3B-B-3BjRsYcCZHN9cb2XracsGqtzM0x9crMDMKqNQ4veJGxw/s1600/3m.PNG

http://saharaplc.com/interactive-technologies


http://www.alibaba.com/premium/interactive_whiteboard.html?ptsid=1012000054010279&crea=48228284780&plac=&netw=s&device=c&ptscode=0110202010010001


http://www.mundosmart.com/


http://www.mimio.com/es-EM/Products/MimioBoard-Interactive-Whiteboard.aspx

Com veieu la informació és inesgotable i a més podem trobar més novetats a la fira Bett, 
que escomença avui 20 de gener.

- Els panells tàctils, que són com les tauletes tàctils pero en gran.
Per últim, nomenaré els llibre digitals, com a un recurs on l'alumne, orientat sempre pel mestre, és protagonista del seu aprenentatge. Existixen prestatgeries digitals on poder trobar materials per tal s'afavorir un entorn participatiu, actiu, dinàmic.

http://apliense.xtec.cat/prestatgeria/prestatgeria/index.php


Després de tota esta navegació, descobriments i aprenentatge per a mi, pense que les noves tecnologies poden ser molt útils per a afavorir l'ensenyament, augmentar la motivació de l'alumne, fer que l'alumne siga el protagonista del seu aprenentatge, però estos recursos suposen un afegit, i és que el mestre ha de ser coneixedor del seu potencial. És a dir, em resulta contradictori, tindre una PDI per a fer una classe magistral com les d'abans. En cas de disposar d'estos recursos, molt cars quasi sempre, pense que s'han d'aprofitar al màxim les possibilitats educatives que ofereixen. Això, implica posar-se les piles en les noves teconogies i llevar-se el tremolor (parle per mi) quan escolte termes informàtics.
 

dimecres, 13 de gener del 2016

Aprenentatge a internet.

Hola!! Aci estem any nou, i aprenent sempre.
En esta ocasió, aprenent amb els continents i continguts.....En el cas dels continents parlaríem de plataformes com ara Moodle o Eduonline. Respecte als continguts, podem nomenar varios tipus:
- Webquest
- Cacera del tresor
- Blog
- Viqui (o wiki)
Què és més recomanable? Depén de l'objectiu del que busquem.
  • En les Webquests, són els alumnes qui cerquen la infomació ajudats pel mestre (aprenentatge per descobriment guiat). He cercat varios enllaços i m'ha semblat molt interessant. Les unitats segueixen una estructura semblant, introducció, tasca, procés, avaluació, conclusió i orientació didàctica (adreçada al mestre). Es proposen preguntes que han de ser respostes seguint els links que el mestre deixa com a pista. Entre les webquests que he visitat es troba per example.
Webquestcat que presenta un disseny molt clar, ja que apareix un llistat amb les àrees i la cerca resulta fàcil.
una vegada dintre, he continuat bussejant i finalment he trobat esta webquest que vos recomane.
 El bosc mediterrani,
 on es planteja un joc de rol, molt interessant no només per a conèixer les característiques d'un bosc sinó també els actors implicats en la seua gestió.
- Phpwebquest, que permet la possibilitat de cercar de l'inici per nivell i àrees, i deprés presenta un llistat de les webquest ofertades.

- Selecció Webquest, on podem trobar també webs per als pares i educadors.
- Recull de webquests, que presenta un llistat de Webquests, però on he tingut problemes per accedir a les àrees i les etapes
  • En les caceres del tresor, es plantegen diverses preguntes que hauran de respondre els alumnes seguint les URLs facilitades. Al final, es formula "la gran pregunta" que ha de ser resolta en grup, partint de l'informació apresa en les activitats anteriors. Vos presente un example per a alumnes de primària. Reciclatge
  •  Els Blogs, més populars i més coneguts, són una mena de diaris personals on els autors pengen per ordre cronològic notícies, enllaços, opinions, comentaris, normalment relatius a un tema. En blogscatala apreix un directori amb diferents àrees, mentre que en el bloc de Saül Gordillo haurem d'emprar el cercador de paraules per a facilitar-ne la tasca. M'ha semblat curiós navegar per una web de la Generalitat de Catalunya que recull blogs i webs dels centres educatius. I també molt pràctic m'ha semblat fisquimed on es presenten els temes en format power point, en anglés i per a diferents nivells.
  • Viki (Wiki), és una web on participen diferents usuaris que fan les seues aportacions relatives a un tema concret amb l'objectiu de compartir eixa informació. En el camp de l'educació, es pot emprar el terme d'eduwiki. 
Així, que hi ha molt per conèixer, molt que aprendre i molt per a navegar.

dimecres, 6 de gener del 2016

Informació a Internet

Hola de nou!!
Seguim aprenent amb el blog.
Esta vegada naveguem per la xarxa.
Intenet pot ser un recurs pedagògic valuós. En internet podem trobar moltissima informació, per això, tan important com cercar informació, será seleccionar la que de deveres ens puga aprofitar depenent del nivel de l'alumnat, la llengua en la que es vullga treballar, el tipus de material que busquem, etc
Els recursos educatius que podem trobar a la xarxa, no només, poden ser útils als mestres, també poden ser utilitzats per l'alumnat per a ampliar els seus coneixements sobre un tema, per a fer exercicis d'autoevaluació i comprovar que han aprés bé els continguts, crear projectes, investigar pel seu conte, però fins i tot poden ser fil de conexió amb pares. Ja que també hi ha jocs o activitats on els pares poden interactuar amb els seus fills.
En este cas, he navegat per la xarxa buscant webs temètiques i portals educatius.
Es impressionant la quantitat d'informació que es pot trobar només apretant un botó.
Pel que fa a les webs temàtiques, vaig a citar algunes de les que he estat revisant.


Blogs educació es un agregador de blogs, en català, valencià i anglés. En la página principal apareixen tres columnas ben diferenciades "infantil i primària", "secundaria i batxillerat" i "TIC/TAC i més". Sota estos encapçalaments podem trobar moltissims blogs. He trobat a faltar un cercador per a paraules clau. La barretja és molt gran i costa un poc de trobar la informació, però molt útil perquè en un mateix lloc tenim un gran recull de blogs sobre tot d'infantil i primària. Baix dels logos de Facebook, twitter etc apareix un botó on posa donar, per a fer aportacions econòmiques via paypal o tageta de crèdit per al manteniment de l'agregador.



També he navegat per webs d'informàtica. Cal estar al dia en les noves tecnologies. He trobat esta web força interessant.

Betes i clicks té com a objectiu apropar el món de les noves tecnologies a tothom, no sols als usuaris avançats. Com veieu té varies pestanyes i en cadascúna d'elles podem trobar molta informació. A més a la dreta, apareixen pareules clau sota un apartat d'etiquetes, la qual cosa facilita la cerca. A la dreta en l'encapçalament figura un enllaç, el giroscopi, una consultora especialitzada en noves tecnologies.


Però també he bussejat per portals educatius.
Edu365, és un portal molt complet. M'ha semblat molt ordenat, clar, atractiu visualment. La informació apareix per nivells. Una vegada dintre de primària per example, apareix el llistat d'àrees i finalment tenim les activitats, jocs, unitats, amb el nivell a qui van adreçades. M'ha semblat molt interessant que hi ha materials per a formació professional. De vegades costa trobar materials de qualitat.



Per tant, vos anime a navegar, bussejar per la xarxa.