diumenge, 13 de desembre del 2015

TIC.Comunicació a Internet.


El diari de la setmana
Hola! Aci anem aprenent amb el blog.
Esta setmana he aprés molt sobre les xarxes socials, enteses com un grup de persones o organitzacions amb els vincles i relacions que hi ha entre elles. Estes xarxes poden ser horitzontals o verticals:

- Horitzontals: Aquelles en les quals no hi ha administrador són xarxes obertes com ara Facebook o Google+, també altres especialitzades en alguna temàtica com Linkedin o Pinterest.
- Verticals: en les quals hi ha un administrador i són un grup de persones amb afinitats comunes.

També podem difererenciar xarxes segons el tipus de plataforma:

-Xarxes pures: on la plataforma és en si la xarxa i els usuaris per example Facebook

- Xarxes associades a la plataforma: Són plataformes ja existents a la Xarxa, gratuïtes o de pagament, que permeten crear una xarxa pròpia.

- Xarxes associades a aplicacions: Comés el cas de Flickr i Pinterest (fotografies), SlideShare (presentacions), You Tube i Vimeo (vídeos), Scribd (documents).

Les xarxes socials presenten alguns advantatges:
- Podem posar-nos en contacte amb persones de diferents sectors i països.
- Podem retrobar persones que coneixiem
- Podem contactar amb persones relacionades amb el nostre àmbit professional
- Fer contactes amb persones que tenen els mateixos interessos.

Però al mateix temps en la xarxa apareixen perills per a l'usuari:
- Cyber-bulling: Maltractament psicològic mitjançant la burla o el menyspreu.
- Grooming: Acosament sexual
- Sexting: Enviament de material de contingut eròtic o pornogràfic. parlar als joves sobre el perill d'internet 

Les xarxes socials presenten tambñe possibilitats educatives molt interessants:
- Ofereixen eines interactives i eficaces per a l'ensenyament i l'aprententatge.
- Permeten als alumnes adquirir capacitats per ells mateixos.
- Permeten desenvolupar competències tecnològiques imprescindibles hui en dia.
- Fan possible que els estudiants desenvolupen habilitats i aptituds com la socialització.
- Permeten que els estudiants aprenguen "fent coses"
- Són un escenari cada vegada més freqüent per a l'intercanvi d'experiències, notícies i contacte personal.
- Ofereixen inigualables oportunitats per a la difusió de l'activitat educativa i institucional dels centres educatius.
 
L'activitat social comença amb el registre i la creació d'un conte. Aixi els usuaris poden relacionar-se compartint documents, vídeps, enllaços, enviatn missatges a altres usuaris, comentant altres publicacions, participant en fòrums....Un dels aspectes més destacables és l'anomenat "etiquetatge" de la informació que es transmet i es comparteix.Etiquetar a la xarxa 
Navegant per la xarxa social
He trobat interessants plataformes com  Edmodo que ens permeten fer xarxes pròpies i treballar amb els nostres alumnes d'una forma dinpamica, participativa i molt visual. Al registrarme en Edmodo, he pogut conpeixer la plataforma i vore totes les utilitats que ofereix, des d'enviar documents als alumnes, fer proves amb format vertader o fals, o també de múltiple opció, per example enquestes de valoració. A continuació, presente unes captures del que he estat fent.











Proposta de xarxa social amb alumnes. Un altra eina que he descobert ha sigut Tiki-toki, on és fàcil fer un timeline d'un tema que ens interesse. En el meu cas, he pensar que seria de gran utilitat per a vore com evoluciona la llavor des que germina fins que tenim una planta desenvolupada. Afegint textos i fotos podríem vore tot el procés en un cop d'ull. M'ha semblat molt interessant, encara que he de dir que estic treballant per a conèixer-la millor.




Reflexió sobre m-learning 
Per últim, una reflexió sobre el m-learning, l'aprenentatge amb dispositius mòbils,ja siga smpartphone o tablet. Aprendre en qualsevol lloc. Pense qe no podem tancar els ulls cap a les noces tecnologies, ja que poden ser recursos molt útils per a afavorir l'aprenentatge. Els alumnes en este cas de qualsevol lloc poden accedir a la documentació, a les proves que es demanen. A continuacióm vos presente un article que va apareixer en la Vanguardia sobre este tema m-learning. 
Aixi també recomane la lectura d'este link que he trobat on es fa especial menció del m-learning en aprenentatfe esecial com ara l'autisme mobile learning